De Apple Enterprise

Door: Jip de Koning

De datum is 22 oktober 2013. De verwachtingen van velen zijn  hooggespannen. Apple lanceert weer verbeterde iPads, een nieuwe Mac Pro, een nieuwe MacBook en lanceert de 10e generatie van haar Mac besturingssysteem: OS X Mavericks. Tot dusver een vrij standaard presentatie van het innovatieve bedrijf uit Palo Alto. Maar dan doet Apple iets onverwachts. Het bedrijf meldt dat OS X Mavericks  een gratis Step-Up update is welke per direct beschikbaar is in de Apple App Store voor Macs vanaf het besturingssysteem Mountain Lion. Tevens word de creative software suite iLife en de office bundel iWork gratis ter beschikking gesteld op alle nieuwe OS X en IOS apparaten. Apple spreekt van een revolutie op software gebied. We zoomen even in op iWork.

Een bundeling van de tekstverwerker Pages, het spreadsheet programma Numbers en het programma Keynote om presentaties mee te maken. De desktop software draait native op Apple hardware. Windows en Android gebruikers kunnen gebruik maken van online Web App varianten via Apple iCloud.

iWork van Apple kan worden gezien als een light product als je het vergelijkt met Microsoft Office. Zo mist iWork veel „Enterprise” features waar gebruikers en IT Pro’s aan gewend zijn geraakt. Maar… Met het gratis aanbieden van de software bundel doet Apple toch iets bijzonders. iWork is niet alleen gratis, de documenten die er mee worden gemaakt kunnen eenvoudig via iCloud worden gedeeld om vervolgens gezamenlijk met anderen realtime in deze documenten te werken. Dit soort technologie is natuurlijk niet nieuw. Partijen zoals Microsoft en Google bieden deze functionaliteit al enige tijd aan in hun Cloud proposities, maar met de komst van deze functionaliteit in iCloud in combinatie met iWork en de op de Mac reeds aanwezige gratis Apps Calendar, Mail, Contacts en Reminders, heeft Apple inmiddels een volwaardige professional desktop die de Cloud Enterprise langzaam kan gaan veroveren. Een Professional Desktop die geen Enterprise Agreement met Software Assurance nodig heeft om besturingssystemen en Office bundels up-to-date te houden. Er is geen jaarlijkse True-up en de software is zo eenvoudig in het gebruik dat training van professionals overbodig lijkt.

Op 22 oktober 2013 heeft Apple de oorlog verklaart aan Microsoft. Is uw bedrijf klaar voor de Apple Enterprise?
« Terug naar het overzicht