Help, ik heb een aankondiging voor een audit op de mat!

Door: Rob Koning

Vrijwel alle software fabrikanten gaan zich steeds meer richten op audits en reviews. Een audit wordt meestal gedaan door een ‘onafhankelijke’ partij, zoals Deloitte of KPMG. Onafhankelijk staat tussen haakjes omdat er veelal prestatiebonussen worden overeengekomen, een interessant gegeven…

De meer vriendelijke variant is de review, die meestal wordt gedaan door de ‘huis’ LAR, met (niet helemaal toevallig) een mooi Software Asset Management tool in zijn gereedschapskist. Deze LAR wil ook heel graag de uiteindelijke uitkomsten boeken als omzet om er zo geld aan te verdienen. Ze worden dus betaald door de fabrikanten om HUN werk te doen en krijgen bovendien nog een behoorlijke beloning. Dit wil dus zeggen: hoe groter de geconstateerde tekortkomingen, hoe hoger de beloning. In zo’n geval moet je als klant heel goed opletten en achterhalen waar de diverse belangen liggen. Dat doe je door de “moneytrail” te volgen. Wie verdient het meeste geld?

Audits en reviews zijn voor veel fabrikanten de nieuwe manier geworden om snel geld te maken en het uitblijven van softwareverkoop uit autonome groei te compenseren. Vanzelfsprekend heb je als klant de plicht om compliant te zijn, maar in veel gevallen is de incompliancy ontstaan, niet door onwil van de klant, maar door complexiteit van de steeds maar wijzigende regels.

Als klant is het dan ook enorm frustrerend als je met deze “agressieve” controle wordt geconfronteerd en op een vaak intimiderende manier, gedwongen wordt allerlei zaken op stel en sprong te moeten regelen. Begrijp me niet verkeerd, incompliancy moet worden opgelost en geregeld, maar dan wel in alle redelijkheid.

Als klant moet je ook goed kijken naar de verschillende rollen die jouw partner vervult. Wat als die partner zowel verdient aan de verkoop van software als ook aan de adviesfunctie en de telling?
Zou hier niet heel soms een heel kleine beetje belangenverstrengeling kunnen optreden?

Onafhankelijk advies, en ik bedoel echt onafhankelijk advies bij audits en reviews, kijkend door de bril van de klant, helpt de kosten van een eventuele incompliancy echt tot een minimum te beperken. Gelukkig zijn er partijen die een dergelijk advies kunnen geven .

P.S. Ik vraag me af of de auditors zelf wel eens zo’n aankondiging op de mat vinden.
« Terug naar het overzicht