Ieder Software Assurance voordeel heeft zo zijn nadeel

Door: Jip de Koning

Er was in de markt al enige tijd discussie over de noodzaak van Software Assurance in een actief-passief fail-over cluster scenario, die veel bedrijven inzetten om de continuïteit van de SQL omgeving te waarborgen. Omdat de voorwaarden niet altijd even duidelijk in de Microsoft Product Use rights (PUR) stonden vermeld werd er tot nu toe altijd vanuit gegaan dat er voor de passieve node geen Software Assurance nodig was. Microsoft gedoogde dit uitgangspunt, tot nu toe.

Met de Microsoft Product User Rights (PUR) van 1 april 2014 maakt het bedrijf een einde aan de discussie en introduceert het bedrijf een nieuw SA voordeel om bedrijven te verleiden altijd actieve Software Assurance af te nemen, voor een passieve SQL node.

Een korte notitie uit de PUR aangaande SQL Server – Fail-over Servers:

Voor elke OSE waarin u Uitgevoerde Instances van de serversoftware gebruikt, mag u maximaal hetzelfde aantal passieve actieve fail-overinstances in een afzonderlijke OSE op elke Server uitvoeren om voorbereid te zijn op een fail-overgeval. De volgende aanvullende vereisten zijn van toepassing als u een licentie voor de software hebt afgenomen per Fysieke Core of individuele Virtuele OSE op grond van het licentiemodel Per Core:
1. Indien u een licentie aanschaft op basis van Fysieke Cores en de OSE waarin u de passieve uitgevoerde fail-overinstances gebruikt, zich op een afzonderlijke Server bevindt, mag het aantal Fysieke Cores op de afzonderlijke Server het aantal Fysieke Cores op de Gelicentieerde Server niet overschrijden, en moet de Core Factor voor de Fysieke Processors op die Server hetzelfde zijn als of lager zijn dan de Core Factor voor de Fysieke Processors in de Gelicentieerde Server.
2. Als u een licentie aanschaft op basis van een afzonderlijke Virtuele OSE, mag het aantal Hardware Threads dat wordt gebruikt in die afzonderlijke OSE, niet hoger zijn dan het aantal Hardware Threads dat wordt gebruikt in de OSE waarin de actieve Uitgevoerde Instances worden gebruikt.

Om gebruik te mogen maken van deze voorziening, moet u zich houden aan de volgende bepalingen:
1. Software Assurance-dekking aanhouden voor de serverlicenties en core licenties op grond waarvan u uw gelicentieerde software uitvoert en voor alle CAL’s en External Connector-licenties op grond waarvan u toegang verkrijgt tot uw gelicentieerde software.
2. Uw recht om de passieve fail-overinstances te gebruiken vervalt zodra de dekking van Software Assurance eindigt.

Het bovenstaande betekent dat als bedrijven gebruik willen maken van een passieve failover mogelijkheid vanaf SQL Server 2014 actieve Software Assurance nodig is voor zowel SQL server EN CAL’s en External connectoren die verbinding maken met SQL server.

Microsoft denkt natuurlijk altijd in het belang van haar klanten en niet aan het eigen belang. Het bedrijf uit Redmond, USA gunt haar klanten oprecht al de voordelen in de vorm van Software Assurance. Om van de voordelen te kunnen (blijven) genieten dient de klant alleen maar hun contract te verlengen. Dat is alles. Tja, en als een bedrijf eigenwijs is en toch afziet van een contractverlenging met Software Assurance, dan moet men natuurlijk op de blaren zitten en dan mogen bepaalde zaken zoals een passieve failover niet meer. En dat is logisch, toch?
« Terug naar het overzicht