Introductie Windows Server 2012 R2

Door: Jip de Koning

Microsoft heeft zijn nieuwe versie van Windows Server aangekondigd “Windows Server 2012 R2”. De nieuwe Windows Server introduceert naast een aantal technische verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, ook wijzigingen in het gebruik en de kosten.

Windows Server 2012 R2 Standard en Datacenter

Beide versies van Windows Server 2012R2 hebben gelijke functionaliteiten. Het verschil tussen de versies zit in het aantal Virtuele Machines (VM’s) per licentie dat gebruikt mag worden. De standard editie heeft een beperking op het gebruik VM’s per licentie, en de Datacenter editie geeft het recht op een ongelimiteerd aantal VM’s per licentie.

De regels voor virtualisatie onder Windows Server 2012 R2 zijn als volgt:

  • U dient een licentie toe te wijzen aan één server.
  • Er is één licentie vereist voor elke twee fysieke processors op de server.
  • In het geval van Standard-licenties mag u één uitgevoerde sessie van serversoftware gebruiken in de fysieke OSE, en voor elke toegewezen licentie één uitgevoerde sessie in hoogstens twee virtuele OSE’s op de gelicentieerde Server.
  • In het geval van Standard-licenties mag u, in het geval alle toegestane virtuele OSE-sessies worden gebruikt, de sessie in de fysieke OSE alleen gebruiken voor het hosten en beheren van de Virtuele OSE’s.
  • In het geval van Datacenter-licenties geldt geen beperking voor het aantal virtuele OSE’s en is het gebruik in de fysieke OSE niet beperkt tot hosten en beheren.

Prijswijziging

Bij de release van Windows Server 2012 R2 zal Microsoft ook een prijswijziging doorvoeren. De kosten voor de Standard editie blijven gelijk, maar de Datacenter editie en Remote Desktop Services Client Access licenties (RDS CALs) zullen in prijs gaan stijgen. Hoeveel is vooralsnog onduidelijk.

Licentie wijziging RDS CALs

Naast een prijswijziging voor de RDS CALs zal Microsoft ook de rechten met RDS gaan wijzigen. Bij de RDS CALs 2012R2 wordt de toegang naar shared hosted terminal server omgevingen en/of naar Windows Azure een Software Assurance (SA) benefit. SA, zal dus verplicht worden gesteld voor deze omgevingen. Voor een dedicated hosted omgeving zal de SA verplichting niet gelden. Klanten in het bezit van RDS CALs 2012 behouden het recht om een 2012R2 (RDS) Windows server te benaderen.

Voor bestaande klanten met een Enterprise Agreement is het van belang om te weten dat de wijzigingen van toepassing zijn op het moment dat een contract met Microsoft wordt verlengt en wanneer de nieuwe Windows Server 2012 R2 zal worden ingezet binnen uw organisatie. Bij andere overeenkomsten zoals SelectPlus, Open license of een Online Subscription License zullen de prijzen direct na de prijswijziging merkbaar zijn.

Bedrijven doen er dus goed aan om hun IT strategie bij een aankomende verlenging nog eens goed tegen het licht te houden. Nog eens goed overdenken hoe u uw software middelen de aankomende 3-6 jaar wilt inzetten kan u een behoorlijke besparing opleveren. Neem gerust eens contact op met LicenseConsult-Experts, u zult verbaasd zijn over wat u kunt besparen op uw Microsoft licentie kosten. Neem contact op met pascal.pater@lcxp.nl
« Terug naar het overzicht