Intune – wat is het, wat kost het en waar moet je op letten?

Door: Jip de Koning

Verminder de complexiteit van uw infrastructuur

Medewerkers voeren hun werk steeds vaker uit met hun eigen mobiele apparaten en pc’s. Als IT-beheerder wil je deze apparaten veilig houden. Met Windows Intune kun je pc’s en meerdere typen mobiele apparaten beheren in één eenduidig overzicht, hetzij via de cloud of door uitbreiding van de bestaande lokale infrastructuur.

Wat maakt Windows Intune uniek?

Windows Intune combineert pc-beheer, het beheer van mobiele apparaten en eindpuntbeveiliging tot een totaaloplossing. Met de eenvoudig te gebruiken webconsole krijg je direct inzicht in alle apparaten van jouw eindgebruikers en kun je de status van software updates, antivirus en anti-malware waarschuwingen, beveiligingsbeleidsregels en nog veel meer bekijken. Je hebt geen opstartkosten en geen training nodig, alleen een internetverbinding. Voor een kleine meerprijs kun je zelfs PC’s upgraden naar Windows 7 of Windows 8 Enterprise.

Wat kost Windows Intune?

Wil je PC’s en mobiele apparaten vanaf vrijwel elke locatie beheren en beveiligen? Dat kan al voor €4,89 per gebruiker per maand. Met een Windows Intune licentie mag je per eindgebruiker 5 apparaten beheren en beveiligen.

Wil je PC’s en mobiele apparaten niet alleen beheren en beveiligen maar ook upgraden naar een moderne versie van Windows? Dat kan met een Windows Intune met Windows Software Assurance abonnement voor €8,98 per gebruiker per maand.

De voordelen van Intune zijn:

 • Beveiligde PC omgeving: ingebouwde anti virus scanner.
 • Het managen en beveiligen van pc’s is met de webconsole vanaf iedere locatie mogelijk.
 • Het is direct inzichtelijk welke pc’s niet geheel up-to-date zijn of potentiële problemen hebben.
 • Gebruikte software en benodigde licenties worden eenvoudig weergegeven via de uitgebreide rapportagefunctionaliteit
 • Server-infrastructuur is overbodig omdat Intune een cloud-oplossing is.
 • U heeft recht op recente en uitgebreide versie van Windows Client.
 • Bitlocker & Bitlocker to Go (Windows 7 Enterprise features)
 • Alle pc’s altijd up to date
 • Een cloud waar je van op aan kunt

Nadelen:

 • Patching schijnt niet altijd goed te werken, met name voor het uitrollen van de service packs;
 • Software en hardware inventory kan gedaan worden. Of deze goed genoeg is, moet zelf bepaald worden. Wel kan alles via de cloud gedaan worden, dus dat is wel weer handig;
 • Vanuit beheerperspectief is er alleen full control mogelijk; splitsen van beheer rollen is niet mogelijk;
 • Installatie van de client is wellicht niet heel handig, maar voor alle producten geldt dat er iets gedaan moet worden; is een kwestie van ervaring.

Er worden veel dingen gezegd over Intune. Uit alles wat ik lees, is het simpel, voordelig, uitermate prettig in het gebruik en ook nog eens nuttig. Als je je pc’s (werkplekken) vanuit de cloud wilt beheren, dan is Intune een prima oplossing. Let wel, er wordt wel gezegd dat het goed is tot ongeveer 500 werkplekken. Ik weet niet waarom het bij 750 werkplekken niet meer goed zou zijn. Ook de veiligheid zou heel goed zijn geregeld en er is voor het beheer sprake van 1 webconsole. Dus dat klinkt inderdaad eenvoudig.

Concurrenten: RES, SCCM, Secunia
« Terug naar het overzicht