Microsoft met alwéér een contractwijziging

Door: Anita te Rietmolen

Van bedrijven en overheden wordt verwacht dat ze alle Microsoft overeenkomsten en licentieregels zowat uit hun hoofd kennen. De klant moet zich telkens weer aanpassen aan andere regels van Microsoft. U heeft weinig keus.

Maar de klant wil eigenlijk liever aan een simpelere overeenkomstenstructuur, omdat men door de bomen het bos niet meer ziet. Maar ach, Microsoft greep zijn kans en bedacht een Next Generation Volume Licensing (NGVL) Structuur, met als Klap op de Vuurpijl dat Select Plus komt te vervallen. Dit gaat per 1 juli 2015 in. Er komt dus een totaal nieuwe Microsoft Products and Service Agreement (MPSA) voor alle commerciële klanten maar recentelijk zijn daar ook de overheid en universitaire instellingen aan toegevoegd.

150521_MS-met-een-contractwijziging

De oude Select Plus en de Microsoft Online Subscription Agreement (MOSP) worden bij elkaar gekiept tot één basale MPSA-overeenkomst, met de gebruikelijke software producten en online diensten (Office 365, Intune, Dynamics CRM, etc). Microsoft komt de klant tegemoet door de terms en condities op 8 pagina’s te zetten in plaats van 37 pagina’s (alle drie de overeenkomsten bij elkaar). Dat is een grote vooruitgang.

Zo’n nieuw MPSA-contract is slechts beperkt onderhandelbaar. Het instapniveau is nog steeds vanaf 500 punten (A) voor Software maar daar komt 250 punten voor Online services bij. Je komt pas in de volgende niveau vanaf 4.000 (B) punten. Er is dus een opvallend groot gat zichtbaar. Maar evengoed kan het tijd en geld besparen door de aankooppunten te combineren om het beste prijsniveau te verkrijgen.

Daarnaast heeft Microsoft een nieuwe Microsoft Volume Licensing Center (MVLC) beschikbaar gesteld waarmee je de producten en services, ja let op, beter kan managen. Er is een Self-Service tool beschikbaar tussen klant, Microsoft en Partner, waarmee u:

  • Eenvoudiger Software Assurance benefits kan alloceren, verbruik kan meten en efficiënter kan managen;
  • toegang heeft tot verschillende rapporten;
  • direct toegang heeft tot Online Services;
  • nieuwe zoekfunctionaliteiten.

Zijn de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheden inderdaad verbeterd? Dat moeten de klanten nog gaan ondervinden. Mijn ervaring met nieuwe Microsoft tooling is dat het bij de lancering niet altijd even efficiënt is ingericht.

Microsoft heeft ook het idee opgevat om een flexibelere aankoopstructuur te maken waarbij de accounts kunnen worden toegekend aan een bepaalde organisatie, een gelieerde onderneming, een afdeling of zelfs gewoon bepaalde personeelsleden. Wat is het voordeel ten opzichte van de oude situatie? Dat is mij nog niet geheel duidelijk.

Het is duidelijk dat Microsoft met deze wijzigingen de overeenkomstenstructuur en de condities eromheen voor zijn klanten in stapjes wil gaan verbeteren.

Het lijkt er zeker op dat er voordelen zijn ten opzichte van de oude structuur maar het blijft toch allemaal nog wel ingewikkeld. Als alle overeenkomsten zijn overgezet naar de MPSA dan zal de praktijk gaan uitwijzen of het inderdaad allemaal makkelijker is geworden.

Ik heb heel wat Internet pagina’s en documenten moeten doorworstelen om alle belangrijke wijzigingen boven water te krijgen. Dan staat er weer een stukje in een Select Product Guide, dan weer in een Licentiehandleiding of op een Internetpagina. En dan nog is niet altijd even duidelijk wat de voordelen zijn om naar de nieuwe overeekomst over te gaan en wat het allemaal nou precies betekent. Het lijkt er ook op dat Microsoft heeft bedacht alle bestaande overeenkomsten te gaan koppelen aan de MPSA-overeenkomst maar daar is nog niet veel over te lezen. Wat staat de klant nog meer te wachten?

Ondanks de verbeteringen blijft het een lastige materie. LicenseConsult Experts kan u te allen tijde helpen met uw vragen over welk(e) overeenkomst(en) het meest geschikt zijn voor uw organisatie.
« Terug naar het overzicht