Microsoft voert alweer een prijsverhoging door van 15%

Door: Kevin Pastor

Microsoft zal de prijzen van de “on premise” User CAL op 1 juli 2015 – alweer – met 15% verhogen. Naar mijn mening is deze prijsstijging mede ontworpen om de keuze van klanten, om een overstap naar de cloud te maken, sneller af te dwingen.

Microsoft CAL licenties zijn op dit moment zowel per gebruiker (user) en per apparaat (device) beschikbaar. Tot een paar jaar geleden werden beide precies hetzelfde geprijsd. Microsoft heeft de groei van mobiele apparaten en het Bring Your Own Device (BYOD) principe goed opgemerkt en daarom een aantal jaren geleden al een prijsstijging van 15% doorgevoerd.

Het is duidelijk dat Microsoft met behulp van deze prijsverhoging haar klanten wil stimuleren om de Office365-cloudoplossingen af te nemen, aangezien deze prijsverhoging alleen impact heeft op “on premise”-deployments en dus niet geldt voor de cloudoplossingen. Dit is niet geheel verrassend, gezien bij elke Microsoft contractverlenging door Microsoft en haar partners flink op Office 365 gepusht wordt. Office 365 is immers een “Scorecard Item” voor Microsoft en ook de Licensing Solution Providers worden bij verkoop van deze oplossingen fors beloond.

Microsoft kent twee specifieke incentives: Omzet-gebaseerde targets en individueel overeengekomen doelstellingen. Het omzet-gebaseerde target is vrij eenvoudig: de accountmanager dient een bepaalde hoeveelheid geld binnen te halen in het jaar. Maar de individueel overeengekomen doelstelling verandert van jaar tot jaar, afhankelijk van de prioriteiten en initiatieven van Microsoft. De individueel overeengekomen doelstelling is een manier voor Microsoft om producten welke van strategisch belang zijn (“de scorecard items”), de nodige aandacht te geven. Daarnaast zorgt deze doelstelling ervoor dat de Microsoft-vertegenwoordigers niet simpelweg hun salesquota behalen met producten die makkelijker te verkopen zijn, maar minder belangrijk voor de toekomst van het bedrijf.

Microsoft geeft nu aan dat klanten een kostenstijging kunnen voorkomen door de bestaande User CAL overeenkomst voor juli 2015 om te zetten naar een cloud-gebaseerde licentieovereenkomst, zoals de Enterprise Cloud Suite of Office 365 Enterprise. Hiermee hebben de gebruikers nog steeds toegang tot on-premise servers, met de toegevoegde functionaliteit van cloud services (het hybride model). Microsoft is er ook erg op gedreven om ervoor te zorgen dat al hun EA(S) contracten op tijd worden verlengd. Met deze prijsverhoging probeert Microsoft de klanten te stimuleren om te vernieuwen voordat de nieuwe prijsstelling in werking gaat.

De cloud-producten van Microsoft kunnen een passende oplossing voor uw organisatie zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het is belangrijk om goed in kaart te brengen wat de voor- en nadelen zijn van deze cloud-oplossingen en wat voor impact deze hebben op uw organisatie. Laat u daarom adviseren door een onafhankelijke partij welke niet beloond wordt over de omzet van uw Microsoft overeenkomst. Laat u in ieder geval niet leiden door prijsverhogingen vanuit de vendor om overhaast de overstap naar de cloud te maken, want: “haastige spoed…”.
« Terug naar het overzicht