Casestudie 3: 2de hands licenties, grote kansen

Door: Kevin Pastor

“LCxp ondersteunt u en uw organisatie in het transparant maken van de kansen tijdens een proces waarbij risico’s worden vermeden en de kansen ten volle worden benut.”  

LCxp ondersteunt reeds jaren een internationaal bedrijf uit Rotterdam op het gebied van software en licenties. Het betreft hierbij een bedrijf met ongeveer 5000 medewerkers en 3000 geautomatiseerde werkplekken. De klant heeft in het verleden verschillende Microsoft licentie KOOP -overeenkomsten afgesloten en op basis van deze contracten is zij eigenaar geworden van een groot aan “perpetual” (eeuwigdurende) licenties. In 2016 heeft de klant keuzes gemaakt waardoor een groot deel van de in bezit zijnde licenties overbodig werden. De klant koos voor een huurovereenkomst met voornamelijk Microsoft cloudproducten waardoor een groot deel van de eerder aangeschafte koop licenties op de plank kwamen te liggen.

LCxp heeft in eerste instantie een interne audit uitgevoerd om met zekerheid duidelijk te krijgen welke licenties verkoopbaar waren. Tijdens dit proces werd de huidige omgeving beoordeeld maar ook tot in detail besproken welke licentiebehoefte de klant had op basis van de toekomst/roadmap. Op deze manier kon er worden vastgesteld welke licenties nu niet meer nodig waren en dat er in de toekomst ook geen behoefte was aan deze licenties. Mede door de decentrale omgeving van deze specifieke klant konden lang niet alle licenties worden doorverkocht zoals de klant in eerste instantie wel dacht. Dit is een serieus risico waar in het proces van LCxp nauwkeurig mee om wordt gegaan. Het risico wordt hieromtrent zelfs groter indien de verkoopbare licenties worden bepaald door partijen die interesse hebben in het zoveel mogelijk verkopen van deze licenties. Nadat dit is vastgesteld bestaat er een duidelijk overzicht van de te verkopen licenties. Belangrijk is om deze vervolgens bij meerdere partijen uit te zetten.

De 2de hands licentiemarkt is nog lang niet volwassen en we hebben reeds meerdere voorbeelden waarbij er 100 duizenden euro’s verschil zat tussen de biedingen van verschillende 2de hands softwarepartijen. Vanzelfsprekend kunnen de licenties maar eenmalig worden verkocht en loop je al snel een groot risico veel geld te laten liggen. Het belang om de aanvraag bij meerdere en de juiste partijen te beleggen is dus van groot belang. Net zoals het van groot belang is dat de inventarisatie, het advies en de verkoop niet bij één partij wordt belegd of bij een samenwerking van partijen. Neem hiervoor een onafhankelijke adviseur in de arm zoals LCxp.

De klant heeft haar verkoopbare licenties uiteindelijk verkocht aan een distribiteur in 2de hands licenties onder begeleiding van LCxp. Na een gedegen proces waarbij meerdere partijen betrokken waren heeft de klant de hoogst mogelijke prijs voor haar licenties gekregen.

Belangrijke conclusies voor wat betreft de verkoop van 2de hands licenties:

  • Laat je te allen tijde adviseren door een onafhankelijke partij;
  • Doe een gedegen onderzoek naar de licentiebehoefte binnen je organisatie (Interne Audit);
  • Zorg dat de licentiebehoefte op de langere termijn duidelijk is (Roadmap);
  • Doorloop een gedegen RFP proces waar meerdere partijen bij betrokken raken om ervoor te zorgen dat je marktconforme aanbiedingen ontvangt;
  • Zorg dat alles legaal geregeld wordt, laat je hier in begeleiden door een onafhankelijke adviseur.« Terug naar het overzicht