Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en werkt dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We willen leven in een land dat beschermd is tegen overstromingen. Een land waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar we vlot en veilig van A naar B kunnen.

Als overheidsinstelling moet je altijd streven naar het zo zuinig en verantwoord mogelijk omgaan met het geld van de burger. Bij Rijkswaterstaat vinden we het daarom belangrijk geadviseerd te worden door een onafhankelijke partij, welke niet zelf de spullen verkoopt waarover ze adviseren. Op het gebied van licenties was tot voor kort weinig aanbod in onafhankelijke consultancy. Het sprak mij direct erg aan toen ik hoorde dat LicenseConsult Experts dat gat in de markt zou gaan vullen.

Microsoft doet alleen zaken met de eindklant via een Large Account Reseller (LAR), ook wel License Solution Provider (LSP) genoemd. De LAR/LSP heeft een financieel belang bij de verkoop en verdient meer naar mate de eindklant meer afneemt. Zij lopen aan de leiband van Microsoft en zullen daarom nooit een advies geven wat optimaal op jouw organisatie is toegesneden. LCxp werkt daarentegen voor jou en niet voor Microsoft.

Om tot een optimale licentiepositie te komen is onafhankelijk licentieadvies onmisbaar geworden. Als licentiemanager heb je de nodige kennis in huis, maar het is belangrijk om te weten wanneer jouw kennis ophoudt en je externe expertise in moet schakelen. Microsoft is een hele grote speler op licentiegebied en haar software licentiemodellen zijn vrij ingewikkeld. Je kunt zomaar een verkeerde beslissing nemen als je niet op de hoogte bent van de ins en outs. Vanuit mijn positie moet ik verantwoording kunnen afleggen en wil ik kunnen begrijpen wat ik qua licenties inkoop. En dat is niet iets aanschaffen omdat mijn LSP dat heeft aangeraden!

Rijkswaterstaat heeft omvangrijke licentiecontracten met onder andere Microsoft en de kosten van consultancy om daartoe te komen zijn maar een fractie van dat bedrag. Het Rijk staat voor compliancy en efficiency bij het uitnutten van de licentiecontracten en ik vind daarom vooral de kwaliteit van de consultancy zeer belangrijk. De juiste licenties aanschaffen, niet meer en niet minder, kan je als organisatie immers zo een of meerdere tonnen opleveren.

Naast het inwinnen van advies, heeft Rijkswaterstaat ook een service contract afgesloten met LCxp. LCxp blijft betrokken met een continue meting om te forecasten hoe de licentiebehoefte van Rijkswaterstaat op Microsoft gebied zich ontwikkelt. Met behulp van hun rapportages kan ik aan mijn management illustreren welke richting we opgaan en eventueel dingen bijsturen die mis dreigen te gaan. Hierdoor kom ik dus minder snel voor verrassingen te staan!

Peter Riebeek
Sr Contractmanager-Licentiemanager
Rijkswaterstaat

Terug naar het overzicht»