Cloud: laat je oude manier van denken los

Cloud: laat je oude manier van denken los

De toegevoegde waarde van de cloud is voor Nederlandse organisaties inmiddels wel duidelijk, maar de voordelen die er te behalen vallen, zijn sterk afhankelijk van hoe je je IT-omgeving in de cloud inricht. Veel organisaties betalen nog steeds te veel aan hun cloud infrastructuur. Azer Mehrab, cloud specialist bij onafhankelijk ICT-adviseur LCxp: “Een gebrek aan optimalisatie zorgt bij veel organisaties voor overschrijding van het cloud budget”.

Bij het overstappen naar de cloud hoort ook een andere manier van denken. Zoals organisaties werkten met en op eigen hardware, zo hoeft dat niet één op één in de cloud. Sterker nog, wanneer bedrijven zo’n lift-and-shift-aanpak toepassen – waarbij hun on-premise-omgeving gekopieerd wordt naar de cloud – worden er vaak te veel resources toegekend. Dat heeft een negatieve invloed op het budget. Je betaalt immers voor iets dat je eigenlijk niet nodig hebt.

Voordelen IaaS

De voordelen van een cloud infrastructuur (IaaS) zijn legio: enorm schaalbaar, flexibel, snel toegang tot extra resources, direct afschalen als dat nodig is; en dat alles met complete controle. Met IaaS hoef je niet (meer) te investeren in je eigen hardware, maar neem je een abonnement af waarbij je betaalt naar gebruik. Het biedt je als organisatie de mogelijkheid om snel resources als rekenkracht en opslag bij te schakelen. Handig in piekperiodes. Voorheen moest je je eigen IT-omgeving inrichten op dat piek-gebruik, met als gevolg dat de rest van het jaar veel apparatuur stof stond te happen.

Workloads optimaliseren

Niet in de cloud. Daar betaal je alleen voor wat je gebruikt. Dat klinkt als een prachtige manier om kosten te besparen en flexibel met je infrastructuur om te gaan. Maar dan moet je ook die oude manier van denken – ‘dit hebben we de komende jaren minimaal nodig aan resources’ – los durven laten. En dat gebeurt in de praktijk nog veel te weinig, ziet Azer. “Organisaties kijken met hun traditionele blik naar een volledig nieuwe omgeving. Wanneer je je badkamer verbouwt en vervolgens doodleuk de oude douchekop weer ophangt, bespaar je ook niet op water en kosten. Daar moet je een waterbesparende douchekop voor ophangen.” Zo werkt dat ook met de cloud, legt hij uit. “Je kunt pas kostenefficiënt in de cloud werken wanneer je je workloads optimaliseert. Dat betekent dat je moet bekijken of de workloads zoals je die nu in de cloud hebt draaien efficiënt en optimaal ingericht zijn.”

Cloud tooling is essentieel

Dat klinkt logisch, maar is voor veel bedrijven best een uitdaging. “Er zijn zoveel smaken, mogelijkheden en configuraties dat tooling essentieel is als het aankomt op het optimaal inrichten van je infrastructuur in de cloud.” Zeker omdat de inrichting van je cloud omgeving geen eenmalige actie is. Iedere cloud groeit en verandert met de organisatie mee, dus het is belangrijk om continu te monitoren of nog aan de behoefte van de organisatie wordt voldaan, zodat je op de meest efficiënte manier gebruik kunt maken van de cloud.

Besparen op cloud kosten

Om bedrijven hierbij te helpen, ontwikkelde LCxp CloudKey, een hulpmiddel dat kunstmatige intelligentie (AI) combineert met cloud tooling. Daarmee wordt de cloud omgeving van een organisatie én het gebruik ervan in kaart gebracht. Vervolgens kan met de verkregen informatie en met behulp van ‘what-if’-scenario’s de performance van die cloud worden verbeterd, wat weer resulteert en een kostenreductie. “Op de juiste manier”, voegt Azer toe. “De aanbevelingen die we doen zijn namelijk gebaseerd op het historische cloud verbruik. We adviseren dus niet om simpelweg alle resources te halveren om zo hopelijk je uitgaven aan cloud naar beneden te brengen. Door het op basis van data en gefundeerde inzichten te doen, kunnen organisaties gemiddeld tussen de 20 en 40 procent besparen.”

CloudKey

Wil je je cloud omgeving efficiënt en optimaal inrichten, zodat je alleen nog maar betaalt voor datgene dat je werkelijk nodig hebt, in plaats van wat je gebruikt? Praat er dan eens over met een onafhankelijke expert van LCxp. Wij laten je graag zien wat CloudKey voor jouw organisatie kan betekenen.