Microsoft Teams

Voor commerciële klanten heeft Microsoft in maart 2020 een tijdelijk gratis Office 365 E1 aanbod voor 6 maanden beschikbaar gesteld. Deze trial kan eenmalig gebruikt worden, maar het is niet mogelijk de trial te verlengen of een nieuwe trial te starten.  Op een gegeven moment zijn de 6 maanden voorbij en is het tijd voor de betaalde versie. Maar welke licenties heb je nodig en wat zijn de voordelen van de betaalde versie?

Hieronder een overzicht van de gratis versie en de betaalde versie:

FunctiesMicrosoft Teams (gratis)Microsoft Teams
Maximaal aantal leden500.000 per organisatiePotentieel onbeperkt
Bestandsopslag2 GB/gebruiker en 10 GB gedeelde opslag1TB/gebruiker
GasttoegangJaJa
online 1-op-1- en groepsaudio- en videogesprekkenJaJa
KanaalvergaderingenJaJa
Scherm delenJaJa
Geplande vergaderingenJa
Opnames van vergaderingenBeschikbaar bij Microsoft Stream
Telefoongesprekken en audiovergaderingenJa
Beheer
Hulpmiddelen voor het beheer van gebruikers en appsJa
Gebruiksrapportage voor Microsoft 365-servicesJa
99,9 % beschikbaarheid via SLA met financiële garantieJa
Configureerbare gebruikersinstellingen en -beleidJa

Teams betaalde versie

De licenties voor Microsoft Teams zijn niet los verkrijgbaar en maken onderdeel uit van diverse Microsoft 365 plannen. Welke plannen kan je gebruiken?

Dit zijn de minst dure plannen om de betaalde Teams versie te kunnen gebruiken:

  • Office 365 F3     ca. € 2,90 per gebruiker per maand (ca. € 35 per jaar)
  • Office 365 E1     ca. € 6,75 per gebruiker per maand (ca. € 81 per jaar)

*Prijzen zijn exclusief btw en afhankelijk van het gebruikte licentiecontract.

Office 365 F3 licenties mogen alleen worden toegewezen aan gebruikers die voldoen aan een of meer van de volgende voorwaarden:

  • Gebruikt een primair werkapparaat met een enkel scherm dat kleiner is dan 10,1 inch
  • Deelt het primaire werkapparaat met andere kwalificerende gebruikers met een F1 of F3 licentie voor Microsoft 365 of Office 365 binnen dezelfde dienst of verschillende diensten (shifts).
   • Andere gelicentieerde Microsoft F1 of F3 gebruikers moeten het apparaat eveneens gebruiken als hun primaire werkapparaat;
   • Voor software of diensten die worden gebruikt vanaf het gedeelde apparaat moet aan het apparaat of aan de gebruikers een licentie zijn toegewezen voor het gebruik van de betreffende software of diensten.

Gebruikers die hier niet aan voldoen kunnen de E1 licentie gebruiken.

Externe gebruikers

Externe Gebruikers zijn gebruikers die geen werknemers, ter plaatse werkende opdrachtnemers of ter plaatse werkende agenten van de organisatie zijn.

Externe gebruikers kunnen via gasttoegang toegang krijgen tot Teams. Er zijn geen licenties voor nodig, maar de functionaliteit is beperkt. Gasten hebben onder andere geen toegang tot het volgende:

  • OneDrive for Business;
  • Mensen zoeken buiten Teams;
  • Agenda, Geplande Meetings, of Meeting Details;
  • PSTN;
  • Creëer of wijzig een team;
  • Zoek een team;
  • Upload files naar een person-to-person chat.

Een compleet overzicht is te vinden op https://docs.microsoft.com/nl-nl/microsoftteams/guest-experience

Gebruikers kunnen anoniem aan een meeting deelnemen en hebben dan geen licentie nodig.

Na 6 maanden

Microsoft geeft aan: “Als de E1-proeflicentie eindigt en een gebruiker niet onmiddellijk wordt geüpgraded naar een abonnement met teams, worden de gebruikersgegevens niet verwijderd. De gebruiker bestaat nog steeds in Azure Active Directory en alle gegevens binnen Teams blijven behouden. Zodra een nieuwe licentie aan de gebruiker is toegewezen om de Teams-functionaliteit weer in te schakelen, blijft alle inhoud bestaan.”

“Upgraden of downgraden?”

Dit betekent dat je na de 6 maanden niet vast zit aan Microsoft office 365,  je hebt dan 30 dagen de tijd om een betaald abonnement te activeren. Gebeurt dit niet, dan wordt alle data in de omgeving verwijderd. Wanneer je besluit om je abonnement te upgraden, betaal je dan niet te veel voor wat je gebruikt? Of doe je er beter aan om na 6 maanden een office 365 F1 licentie aan te schaffen? (Welke de helft goedkoper is dan E1). Laat LCxp als onafhankelijke adviseur jou hierbij helpen!

Bij LCxp begrijpen we dat budgetten en resources onder druk staan, hiervoor kunnen wij met flexibele oplossingen komen om deze pijnpunten enigszins te verzachten! Ons bestaansrecht heeft zich ruimschoots bewezen. In tijden van economische recessie en ook wanneer het weer beter gaat. In beiden gevallen zijn wij als LCxp gewend om kritisch te blijven kijken naar de investering, waarom meer uitgeven dan benodigd? We kunnen organisaties voorzien van een aantal creatieve oplossingen.