Zo pluk je de vruchten van een optimaal ingerichte cloud-omgeving

COVID-19 zorgt ervoor dat organisaties sneller en meer geld uitgeven aan cloudoplossingen. Maar ook technologietrends als edge, AI en 5G zorgen voor een rappe adoptie van (public) cloud-infrastructuur. Voor organisaties ligt de uitdaging in het optimaal inrichten van de cloud om er maximaal de vruchten van te kunnen plukken.

Marktonderzoeksbureau Gartner ziet een forse stijging op de markt voor cloud-infrastructuur. “De digitale transformatie blijft bovenaan de agenda van CIO’s staan”, zegt Sid Nag, research vice president bij Gartner. “Cloud onderstreept deze transformatie. Het maakt technologieën zoals edge, AI, machine learning en 5G mogelijk.” Cruciaal voor het succes van deze trends is een schaalbaar en flexibel infrastructuurplatform dat hoge capaciteit biedt. “Zoals bijvoorbeeld public cloud IaaS”, zegt Nag. “En dat verklaart waarom deze markt zo’n sterke groei doormaakt.”

Multicloud strategie

Opensourceleverancier Red Hat voerde onlangs onderzoek uit naar de impact van COVID-19 op de technologische doelen en planning van organisaties. Daaruit komt naar voren dat organisaties van plan zijn om verschillende clouds in te zetten, vaak met een hybride strategie. Met 27 procent is een hybride cloud de meest voorkomende cloud-strategie van de ondervraagden. Zij geven aan dat ze momenteel twee of meer cloud-platformen gebruiken, maar meer dan de helft is van plan dit aantal het komende jaar uit te breiden.

Kostenbesparing

Cruciaal bij het migreren naar de cloud is dat organisaties ook daadwerkelijk profiteren van de voordelen die het oplevert, zoals de schaalbaarheid en kostenreductie. Azer Mehrab, cloud solutions specialist bij onafhankelijk ICT-adviseur LCxp, ziet nog vaak dat bedrijven hun traditionele IT-omgeving één-op-één naar de cloud verhuizen. Zonde, vindt hij, want op die manier betalen bedrijven vaak onnodig teveel. “Ze hebben niet zelden voor de cloud gekozen uit kostenoverweging, maar wanneer de voorziene besparing uitblijft, levert dat vaak teleurstelling op.”

Alleen wanneer organisaties hun oude, vertrouwde manier van denken over IT-resources kunnen loslaten, kunnen ze gaan besparen. “Wanneer je wilt besparen op je energiekosten en je thermostaat een paar graden terugdraait, maar ondertussen wel overdag de wasmachine en droger extra laat draaien, dan schiet dat niet op. Je zult moeten kijken hoe je je dag inricht en daarbij zo min mogelijk energie verbruikt. Zo werkt dat ook bij een migratie naar de cloud”, legt hij uit.

Workloads optimaliseren

John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group ziet dat workloads door de coronacrisis sneller dan verwacht naar openbare clouds verschoven. “Deze snelle acceptatie wordt bevorderd door een overvloed aan hybride clouddiensten die het pad naar meer gebruik van publieke clouds helpen effenen”, zegt hij. “Hoe de wereld er na de pandemie ook uitziet, we verwachten niet dat die trend zal keren.”

Maar volgens Azer is het pas mogelijk om kostenefficiënt in de cloud te werken wanneer de workloads worden geoptimaliseerd. “Dat betekent dat je moet bekijken of de workloads zoals je die nu in de cloud hebt draaien, efficiënt en optimaal ingericht zijn”, zegt Azer. En dat is niet eenvoudig, merkt hij in de praktijk. “Er is zoveel mogelijk en zoveel aanbod dat veel organisaties tussen de bomen het bos niet meer zien.”

Daarom is tooling onmisbaar om de infrastructuur in de cloud optimaal in te richten. Helemaal omdat die inrichting geen eenmalige actie is waarna een organisatie achterover kan leunen. “Iedere cloud groeit en verandert met het bedrijf mee, dus je moet continu blijven monitoren of er nog aan de behoefte van de organisatie wordt voldaan, zodat je op de meest efficiënte manier gebruik kunt maken van de cloud.”

Kunstmatige intelligentie

Het onafhankelijke adviesbureau LCxp ontwikkelde hiervoor een oplossing die kunstmatige intelligentie combineert met cloud tooling waarmee de cloud-omgeving van een bedrijf én het gebruik in kaart worden gebracht. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van de historische gebruiksdata van het bedrijf zelf. “Op die manier kan de tool aanbevelingen doen die zijn gebaseerd op gefundeerde inzichten.” Organisaties die hun cloud op deze manier optimaliseren, rapporteren gemiddeld een kostenbesparing van tussen de 20 en 40 procent.

CloudKey

Ook geïnteresseerd in een van de grootste voordelen van cloud computing: kostenbesparing? Dan is het efficiënt en optimaal inrichten van de cloud-omgeving noodzakelijk, zodat je alleen nog betaald voor datgene dat je werkelijk nodig hebt, in plaats van wat je gebruikt. Wil je weten hoe? Praat dan eens vrijblijvend met een onafhankelijke expert van LCxp. We laten je graag zien waar voor jou besparingen mogelijk zijn.