SAP licensing complexities – focusing on your SAP packages

Expert in SAP-licenties Becki Riall deelt haar kennis over complexiteiten en allerlei verschillende metrieken en richt zich daarbij in het bijzonder op uw SAP Packages.

SAP-licentiëring kan worden onderverdeeld in 4 hoofdgebieden:

  1. Packages;
  2. SAP ERP;
  3. Database;
  4. Indirect gebruik.

Complexiteiten van SAP-licenties en allerlei verschillende metrieken

Laten we beginnen met de Packages, ook wel ‘Engines’ genoemd. Het belangrijkste dat u moet weten ten aanzien van complexiteit, is hoeveel verschillende metrieken er zijn om uw Packages te licentiëren. Aan de rechterkant in het diagram staan drie voorbeelden:

  • SAP Cash Management;
  • Process Control;
  • SAP Real Estate Management.

Wij zijn BLACKBELT XP

Wij verschaffen duidelijkheid en inzicht in de complexe wereld van softwarelicenties.

Becki-Riall-SAP Packages-Slide1-LCxp-webinar

SAP-licentiëring met bijzondere aandacht voor uw Packages

Bij Cash Management worden licenties toegekend op basis van de jaaromzet van uw bedrijf. De licentie wordt verkocht in ‘valutablokken’. Zo dekt één licentie bijvoorbeeld een bedrag van 100 miljoen euro. Stel dat de omzet van uw bedrijf 500 miljoen euro is, dan hebt u 5 licenties nodig. Als de omzet van uw bedrijf groeit, neemt ook uw licentiebehoefte toe.

Bij Process Control worden licenties toegekend op basis van het aantal gebruikers. Het gaat hier om het aantal gebruikers dat gebruikmaakt van de Package.
Real Estate Management kent eigenlijk twee metrieken voor licentiëring, afhankelijk van het type vastgoed dat u beheert: woningen of commerciële gebouwen. In het geval van woningen worden de licenties verstrekt per verhuureenheid. Bij commerciële gebouwen gebeurt dit op basis van het aantal gebruikers. Dit aantal gebruikers verschilt uiteraard van het aantal bij Process Control.
In deze drie voorbeelden kunt u zien dat er veel verschillende metrieken zijn die u kunt hanteren. SAP heeft honderden verschillende metrieken. Becki Riall, geeft hierover aan: “If you have a relatively reasonable size of the state, let’s say 15 different Packages, that means you need to measure your usage in up to 15 different ways.”

De complexiteit hierbij is dat al deze verschillende metrieken beheerd moeten worden en dat u ook moet begrijpen hoe u de metingen uitvoert. SAP heeft een eigen licentieaudittool, genaamd License Administration Workbench (of LAW). Deze tool meet het gebruik door ‘Named Users’ (gebruikers met een vaste, eigen licentie) en Packages. Het probleem met deze tool is dat niet alle producten automatisch en/of betrouwbaar kunnen worden gemeten. U krijgt dus slechts een deel van het totaalplaatje te zien.

Van sommige producten krijgt u een nauwkeurig beeld van het gebruik, maar dat geldt niet voor alle producten. Zo is het bijvoorbeeld bijna onmogelijk om een methodologie te ontwikkelen waarmee de omzet van een organisatie op een consistente manier kan worden gemeten. Als u dus een product zoals Cash Management bezit, dat een metriek heeft voor omzet, dan wordt de omzet niet gemeten door LAW. U moet dus binnen uw organisatie op onderzoek uit gaan en het gebruik handmatig vaststellen. Een ander voorbeeld is de licentiemetriek op basis van cores. Ook dit kan niet worden gemeten door de licentieaudittool, dus u moet er zelf achter komen hoeveel cores er in gebruik zijn voor een bepaald product. Dit is bovendien afhankelijk van de manier waarop SAP de metriek heeft gedefinieerd.

Onafhankelijke SAP-licentiëring en ondersteuning

Wilt u graag meer weten over SAP-licentiëring voor ECC- of S/4HANA-klanten? Schroom niet om vragen te stellen of om contact met ons op te nemen!

Neem contact op met Blackbelt XP voor meer informatie.

Contact