Slim omgaan met licenties voor uw OTA-omgeving

Slim omgaan met licenties voor uw OTA-omgeving

Wordt er binnen uw organisatie ook aan applicaties gesleuteld, maar wilt u lopende processen niet verstoren? Worden er wellicht ook nieuwe producten en/of versies getest, waarna er scenario’s worden getoetst die zich in de praktijk kunnen voordoen? In dit geval heeft u ongetwijfeld een Ontwikkel-, Test- en Acceptatieomgeving (OTA).

De OTA-omgeving en licentiëring

Een OTA-omgeving zorgt uiteindelijk voor een hogere kwaliteit en beschikbaarheid van uw IT-infrastructuur. Doorgaans wordt de productieomgeving gescheiden van de OTA-omgeving. Dit om de bestaande processen binnen de productieomgeving niet te verstoren.

Het doel van de OTA-omgeving is controleren of de systemen na de update of wijziging technisch nog functioneren. Inmiddels hebben we diverse organisaties verder geholpen met advies over en verbeteringen voor de meest geschikte licenties.

John Du Mortier, Software Licensing Consultant, geeft aan:
“Hoe uitgebreider de test, hoe kleiner het risico ofwel de impact op IT-resources. Wij voegen hier specialistische kennis en expertise van software en licenties aan toe bij diverse klanten.”

Met Visual Studio-abonnementen (voorheen MSDN-abonnementen) kunnen leden van het ontwikkelteam software installeren en gebruiken om andere software te ontwerpen, ontwikkelen, testen, evalueren en demonstreren. Visual Studio-software is niet gelicentieerd voor productieomgevingen.

Een veel voorkomend misverstand omtrent licenties voor de OTA-omgeving

In de praktijk zien wij vaak dat men denkt dat er voor de Microsoft-producten in de OTA-omgeving geen licenties nodig zijn. Dit is onjuist en kan tot vervelende situaties leiden wanneer Microsoft bij u een audit komt doen. In de Product Terms staat immers dat er geen vrijstelling is voor het afnemen van licenties die worden ingezet in de OTA-omgeving. Wel wordt er gesproken over een alternatieve methode om dit gebruik af te kopen. Hiervoor zijn de zogenaamde Developer Tools in het leven geroepen, waar producten als Visual Studio en het MSDN-abonnement onder vallen.

Softwarelicenties optimaliseren voor uw OTA-omgeving kan veel geld schelen!

Allereerst is het belangrijk om zeker te weten dat u de productie en OTA-omgeving duidelijk heeft gedefinieerd. Van met name de OTA-omgeving wilt u goed inzichtelijk hebben wie hier allemaal in werkt en hoe men hierin werkt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat externe medewerkers toegang dienen te hebben tot een OTA-server van een klant om iets te testen of te ontwikkelen. Hiervoor heeft elke externe medewerker wel een eigen MSDN-licentie nodig.

Hieronder staan enkele vragen die een onafhankelijke software- en licentie-expert van LCxp voor u kan beantwoorden, zodat u meer inzicht krijgt in uw organisatie en uw softwarekosten:

  • Is afkopen door middel van de Visual Studio- of MSDN-abonnementen nu de juiste keuze, en hoe ga je hier dan mee om?
  • Is er bijvoorbeeld een Visual Studio-tool nodig of wordt er gewerkt met eigen andere ontwikkeltools?
  • Welke Microsoft-producten gebruikt elke gebruiker?

Allemaal vragen die betrekking hebben op de manier waarop u licenties toewijst aan de gebruikers van de OTA-omgeving. We helpen u uiteraard graag om te bepalen wat hierbij het beste is voor uw organisatie. Meer informatie over software en licenties is voor u beschikbaar via: Licentie Optimalisatie.

Consultants helpen graag met OTA en bijbehorende Softwarelicenties

De vraag is hierbij wat de meest optimale vorm van een licentie (of een combinatie van licenties) is, waarbij rekening wordt gehouden met uw organisatie en uw manier van werken. Door de verschillende opties en de risico’s van onvoldoende licentiëring is het lastig om aankoopbeslissingen te nemen. Soms kiezen organisaties voor onjuiste licentiecombinaties, waardoor onnodige kosten ontstaan.

Laat LCxp u adviseren!  

Heb je een vraag over de meest geschikte licentieoplossing voor uw testomgeving? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag geld te besparen!