Waarom meer geld uitgeven aan software licenties dan nodig?

In alle grote media verschijnen berichten dat organisaties het zat zijn om in een zogenaamde vendor lock-in te zitten. De markt wil dus niet volledig afhankelijk zijn van vendoren zoals Microsoft, Oracle, Citrix, SAP enzovoorts.

Voorkom onnodige Microsoft licentie kostenHelaas merken wij in de praktijk dat organisaties nog steeds regelmatig ondoordachte beslissingen nemen op het gebied van software licenties die zo een vendor lock-in bevorderen. Bijvoorbeeld door te snel alle software assets naar de Cloud te migreren, omdat de vendoren dit, uit eigen belang aandragen. Daarnaast zijn organisaties vaak niet op de hoogte van beter passende alternatieven, omdat het partnernetwerk dit niet in kaart brengt (aangezien ze door de vendoren extra worden beloond over de verkoop van Cloud gerelateerde oplossingen).

Door middel van de welbekende FUD-strategie (Fear Uncertainty and Doubt) worden organisaties wereldwijd in dit soort constructies gelokt. In een later stadium komen organisaties er achter dat ze (technologisch) nog niet zo ver zijn en dat ze in de meeste gevallen helemaal geen behoefte hebben aan een full-blown cloud oplossing. Uit ervaring blijkt dat er andere oplossingen mogelijk zijn die beter aansluiten op het huidige gebruik en de roadmap van deze organisaties.

Dit wil niet zeggen dat het gebruik maken van Cloud-oplossingen verkeerd is, maar er moet wel heel goed worden gekeken naar waar organisaties hun geld in investeren. Als het een investering is, dan moet dit zich op een gegeven moment terugverdienen (lagere TCO, hogere productiviteit, hogere klanttevredenheid, meer omzet, etc). Als wij kijken naar Microsoft als vendor is één ding ons wel duidelijk: Office click-to-run heeft niets van deze voordelen. Geen enkele eindgebruiker zal vragen om Office 365 E3 of Click-to-Run. Waarom trappen er zo veel organisaties dan in voorstellen van Microsoft en andere vendoren? Terwijl de enige die er echt beter van worden zijn de vendoren zelf, de resellers en de System Integrators, die de cloudmigraties mogen doen. In heel veel gevallen nemen organisaties door de vendor voorgeschotelde informatie te makkelijk over, denken er niet kritisch genoeg over na met als gevolg dat er letterlijk miljoenen euro’s worden weggesmeten.

Verschillende zorginstellingen zoals onder meer ziekenhuizen zijn onze klanten. Daar wordt steen en been geklaagd over te weinig geld en bonussen voor alle medewerkers. Wij kennen meerdere ziekenhuizen waar door slimmer met Microsoft licenties om te gaan alle medewerkers een netto bonus zouden kunnen krijgen van 1000 euro. Het is letterlijk bij de wilde spinnen af. Waarom vinden organisaties het niet gek om een miljoen over te maken naar een vendor terwijl het ook voor de helft kan? Dit met het behoud van license compliance, functionaliteit en zonder technologische innovatie in de weg te staan. Wij vinden het zonde hoe makkelijk het geld wordt besteed aan zaken die gepusht worden door de vendoren als Microsoft. Ironisch genoeg daar letten ze wel heel erg op de kosten.

Ons advies in deze is:

  • Denk goed na voordat je je geld uitgeeft;
  • Laat je niet gek maken door de vendoren en hun partners;
  • NIET kopen is nog altijd goedkoper dan kopen met korting.

Wil u ook onafhankelijk advies op het gebied van software licenties of doorlopende ondersteuning d.m.v. een Managed (Cloud) Service? Neem dan contact met ons op.

Hoe kunnen we u helpen?

Mocht u vragen of opmerkingen hebben? Neem gerust contact met ons op.