Welke cloudoplossing is het beste?

Veel organisaties maken de keuze voor de cloud omdat ze hopen op die manier kosten te kunnen besparen, omdat ze zelf geen hardware meer hoeven aanschaffen en onderhouden. Een publieke cloud kan een goede oplossing zijn om de kosten te verlagen, maar hoe kies je nou de beste cloudoplossing voor jouw organisatie?

De goedkoopste cloudoplossing wordt vaak gezien als de beste, maar is dat ook zo? Nee, zegt Azer Mehrab, cloud specialist bij onafhankelijk ICT-adviseur LCxp. “Het bedrag dat op een offerte voor een cloudoplossing staat, zegt niet zoveel, maar helaas staren bedrijven zich daar vaak wel blind op.” Er zijn drie grote public cloudleveranciers: Microsoft (Azure), Amazon (AWS) en Google (Google Cloud Platform). Allemaal scoren ze hoog op betrouwbaarheid, schaalbaarheid en efficiëntie. Het is lastig om op basis van alleen hun dienst te bepalen welke cloud het beste is. Het lijkt verleidelijk om dan naar prijs te kijken, maar daarmee kun je je als organisatie lelijk mee in je vingers snijden, waarschuwt Mehrab.

Maximale eruit halen

“Een Audi-bezitter zal zijn auto altijd beter vinden dan een Mercedes”, zegt de LCxp-cloudexpert. “Dat komt doordat hij zijn Audi door-en-door kent en weet hoe de wegligging is. Stapt hij in een Mercedes, dan voelt dat niet vertrouwd. Dat betekent dat hij de eerste kilometers niet het maximale uit die auto kan halen.” Die vergelijking gaat ook op voor de keuze voor een cloudoplossing. Voordat een organisatie een keuze kan maken, is het belangrijk om je huiswerk goed te doen, adviseert Mehrab. “Dat betekent dat je in kaart brengt wat er in jouw organisatie speelt, hoe je huidige IT-landschap eruit ziet, welke mensen met welke kennis er rondlopen. Als je louter op prijs kiest, loop je het risico dat je iets kiest dat helemaal niet aansluit bij wat er al in je organisatie is. En dan vallen de kosten uiteindelijk juist hoger uit.”

Dilemma

Wanneer jouw organisatie veel met Microsoftproducten werkt, ligt het voor de hand om te kiezen voor de Microsoft-cloud. “Dat zal wellicht niet de goedkoopste keuze zijn, maar doordat je intern al kennis hebt en de cloud makkelijk integreert met bestaande software, zul je de gekozen cloudoplossing veel optimaler kunnen inrichten. Doordat je die cloud efficiënter gebruikt, zul je onderaan de streep tóch goedkoper uit zijn.” Mehrab waarschuwt dat deze keuze ook kan betekenen dat een organisatie zich vastlegt aan één leverancier waarbij het lastig is om op een later moment te wisselen van aanbieder; de zogenoemde ‘vendor lock-in’. “Het blijft een dilemma, want enerzijds leg je alles in de handen van één aanbieder, met alle risico’s van dien, anderzijds weet je dan wel zeker dat je gehele omgeving naadloos met elkaar samenwerkt”, zegt Mehrab. “Belangrijk is dat je hier in elk geval over nadenkt.”

Cloud optimaliseren

De cloudexpert van LCxp ziet dat vrijwel iedere organisatie vooral naar tarieven van de cloud kijkt, maar hij adviseert bedrijven om naar het hele plaatje te kijken. “Je kunt beter een jaar uittrekken om de migratie naar de cloud goed voor te bereiden, dan nu overhaast een beslissing nemen en over een jaar erachter komen dat je veel tijd en geld kwijt bent aan een oplossing die goedkoop leek, maar duurkoop bleek.” Als onafhankelijk adviesbureau helpt LCxp klanten bij de keuze voor de juiste cloud, en die is geheel afhankelijk van een organisatie zelf. “We hebben een slimme tool op basis van AI ontwikkeld, CloudKey, waarmee we de huidige situatie van jouw IT-omgeving kunnen scannen. Het AI-model geeft vervolgens adviezen over hoe je je cloudomgeving kunt optimaliseren.” Want uiteindelijk valt of staat de prijs van de cloud met hoe jouw organisatie er optimaal mee omgaat. Efficiëntie is daarbij de kern. En daar is voor veel bedrijven nog een wereld te winnen.

CloudKey

Neem contact op om te bepalen welke cloudoplossing het beste aansluit bij jouw organisatie! Met CloudKey, de clouddienst van LCxp, krijgt u de mogelijkheid om de prestaties in uw cloudomgeving te optimaliseren, inzicht te verkrijgen en kosten te verlagen.