Microsoft kondigt prijsstijgingen aan

Microsoft kondigt prijsstijgingen aan

Microsoft heeft recent aangekondigd dat per 1 oktober 2018 een aantal prijsstijgingen worden doorgevoerd. De prijsstijgingen hebben vooral betrekking op de meest populaire producten en contractvormen.

“Cloud first” en begrijpelijkere licentiemodellen

Volgens Microsoft is haar eigen licentie-structuur en prijsschema verouderd en is er te veel verschil tussen “On premise” prijzen en Cloud-prijzen en is het verwarrend voor klanten die een mix van beiden hebben. Microsoft streeft steeds meer naar een “Cloud first” aanpak en een volgens hun eenvoudiger te begrijpen licentiemodel, vooral gebaseerd op gebruik.

Vanuit licentie- en financieel oogpunt is dit nieuws van Microsoft belangrijke informatie voor onze klanten en de rest van de markt, omdat de regels dus ook deels veranderen. Wij willen graag tijdig de markt informeren en advies en hulp geven waar men dit wenst.

Voor welk soort organisaties is dit nieuws belangrijk?

De meeste bedrijven en organisaties zullen hiermee te maken krijgen met uitzondering van educatieve instellingen en non-profit organisaties.

Op welke producten zijn de wijzigingen van toepassing:

– Office
– Productivity Servers (Exchange, SharePoint, Skype for Business)
– Windows Enterprise
– Windows Server Standard
– Windows Server CAL
– Core CAL
– Enterprise CAL
– Level A Enterprise Agreements

Belangrijke wijzigingen in het beleid

Op 1 oktober 2018 brengt Microsoft twee belangrijke wijzigingen aan in het prijsbeleid;

– Microsoft verwijdert de prijslevel A kortingen voor EA/SCE/Select Plus/MPSA en Level C kortingen voor Open/Open Value;
– Microsoft verhoogt de prijs voor de volgende producten met eeuwigdurende licenties; Office, Core CAL, Enterprise CAL, Productivity Servers (Exchange, SharePoint, Skype for Business), Windows Server Standard en Windows Enterprise.

Op dit moment zijn deze richtlijnen bekend voor de prijsveranderingen:

– 10% stijging voor Office en Productivity Servers;
– 30% stijging voor Windows Server RDS Device CAL’s;
– tot 14% stijging voor Windows Enterprise E3 Per Device;
– Windows Server Standard prijsindicatie is nog niet bekend.

Het opheffen van bepaalde level-kortingen zal naar verwachting resulteren in onderstaande prijsstijgingen. Dit valt op te maken uit de slidedecks en FAQ pagina’s van de Microsoft Partner Network (MPN) website.

– Bestaande EA Level A: 2 – 3.8%
– Bestaande MPSA/Select Plus Level A: <4%
– Bestaande Open Business/Open Value Level C: 4%
– Bestaande Government EA: 6%
– Bestaande Government MPSA/Open: 3%-18%

Niet meteen voelbaar in de portemonnee?

Enkele van de beoogde veranderingen kunnen voor uw eigen organisatie per direct van toepassing zijn maar soms pas over een paar jaar. Dit hangt onder meer af van de verloopdatum van uw bestaande overeenkomst.

De veranderingen zijn voornamelijk van toepassingen op overheidsinstanties en commerciële organisaties.

Bron: https://blogs.partner.microsoft.com/mpn/announcing-price-adjustments/

Voorkom vendor lock-in

Het is geen geheim dat Microsoft haar klanten een bepaalde richting op probeert te duwen. Het wordt voor klanten dan ook steeds belangrijker om een meerjarenstrategie op te stellen om helder te krijgen wat op de korte en middellange termijn de meest optimale licentie oplossing is.

Steeds meer bedrijven stappen, ondanks de hogere prijsstelling van de cloudproducten ten opzichte van on-premise oplossingen, over naar de cloud. Het is van belang om, indien je deze keuze maakt, een exit-strategie te hebben om een vendor lock-in te voorkomen.

Mocht u onafhankelijk advies willen inwinnen over wat deze voorgenomen prijsstijgingen voor invloed kunnen hebben op uw (toekomstige) ICT budget en hoe u de “schade” aan de inkoopkant kunt beperken. Neem dan gerust contact met ons op via onderstaande contactgegevens.

Wij verkopen geen licenties en hebben geen binding met de software vendoren waardoor wij 100% onafhankelijk zijn en in het belang van onze klanten adviseren.

Team LCxp

085-0074567

info@lcxp.nl